INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / ÁNO/NIE / BMW 420d GRAN COUPE xDRIVE M SPORT

BMW 420d GRAN COUPE xDRIVE M SPORT

BMW 420d GRAN COUPE xDRIVE M SPORT a moje ÁNO/NIE


PREČO?

Popravde, iba som šiel okolo (kopca so zákrutami) a chcel vyskúšať 190 naftových koní. A s radosťou zistil, že riadenie, podvozok a brzdy stoja za to!


ÁNO/NIE

Prvý vonkajší vizuálny dojem, baklažánové ÁNO. Prvý pohľad do interiéru, neurážlivé ÁNO. Posed za volantom, hlboké ÁNO. Úchop volantu, prihrubé NIE. Riadenie, strmé Ó ÁNO. Bočné vedenie sedadiel, i keď prifúknuté, NIE. Rozmiestnenie pedálov, Ó ÁNO. 


Sila a ťah motora, ekonomické NIE. Zvuk motora , NIE. Zvuk výfuku, hoci s peknými a skutočnými koncovkami, NIE. 


Radenie automatickej prevodovky, v režime S, ÁNO. Pádlami na volante, nadhodnotené NIE. Podvozok, zamatovo pevné Ó ÁNO. Pohon všetkých kolies xDrive, sofistikované ÁNO. 


Elektronické stabilizačné systémy, jedným dlhým stlačením, hromadne vypnuteľné Ó ÁNO. Plné vypnutie stabilizácie (DSC), dlhým podržaním ÁNO. Brzdy, neúnavné a silné Ó ÁNO. 


ZÁVER

Akože imidžová trojka s bezrámovými oknami na dverách. Nie som si úplne ist,  prečo by tento prvok mal byť predmetným pri kúpe. Ale či už s rámom alebo bez, atleticky nadaný podvozok, skvelé riadenie a spoľahlivé brzdy dodajú rýchlemu prejazdu serpentínami, príjemne prekvapivú porciu zábavy i s úsporným dieslom. I keď na margo ekonomiky prevádzky, 40 km testovania na kopci spapalo skoro 300 km avizovaného dojazdu na palivo v nádrži. 




TECHNICKÁ ŠPECIFIKÁCIA

 Motor   1995 cm3, štvorvalec, nafta 
 Max. výkon   190 k 
 Max. krútiaci moment   400 Nm 
 Max. rýchlosť  233 km/h 
 Zrýchlenie 0-100  7,6 s 
 Prevodovka  automatická, Steptronic 
 Pohon  4x4 
 Hmotnosť  1835 kg 
 Dĺžka/šírka/výška  4783/1852/1442 mm 
 Farba  BMW Individual Aventurine Red III 
 Pneumatiky  GoodyearUlztaGrip 245/45/18 
 Kufor  470 l 
 Nádrž  59 l 
 Cena  76.118 € 

Autor: Marek Varga, Foto: autor