INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Auto testy / Hyundai Bayon Play - Pre ženy!

Hyundai Bayon Play - Pre ženy!

Bayon je model, ktorý jednoznačne vyzerá inak ako akýkoľvek iný člen širokého portfólia Hyundai. Nezvykne sa pasovať do role učebnice dizajnu, ale nedá sa mu uprieť kus invencie, ktorá nejakým spôsobom viac lahodí ženám. Teda usudzujem, že lahodí, pretože sama automobilka stavia Bayon do role ženského auta - viď  mnohé reklamné fotografie. Ja ako ženský, pohlavný i mentálny protipól som sa celý jeden týždeň vozil a testoval auto, ktoré mi malo povedať, … pre koho je?


  1. Pre tých čo sa neboja jemne vyčnievať z uniformného davu a šedivej každodennosti - i preto by som Bayon volil v inej ako testovanej šedej - Elemental Brass Metalic.
  2. Pre tých, ktorí chcú mať neopozerané auto, ale prémiové vyčnievanie nie je pre nich prioritou.
  3. Pre tých, čo šli práve okolo a ihneď potrebovali auto, ktoré bolo na showroome jediné voľné.


Zvnútra ponúkne Bayon dostatok toho, čo naozaj pre jazdenie potrebujete + zopár naoko zbytočných funkcií, ktoré akonáhle vyskúšate, presúvajú sa do stĺpca “nutné”. Práve verzia Play ponúkne za normálne peniaze (18.190 €) aj tieto, život spríjemňujúce drobnosti, akými sú napríklad bezkľúčový systém odomykania a štartovania, bezdrôtová nabíjačka telefónu, vyhrievané sedadlá i volant a pre lepší imidž, čierny strop, zatmavené sklá a čierne spätné zrkadlá.


Motor nie je z ríše dragsterov, jeho 100 koní a 170 Nm americkú štvrťmíľu prejde tak za pol dňa, ale pri bežnom jazdení a ovládaní sa prejaví nízka hmotnosť, iba 1170 kg. Toľko snáď dnes vážia už iba elektrické bicykle. Papierové hodnoty slúžia zásadne ako základ pre krčmovú debatu, reálna prax odhalila, že auto jazdí veľmi dynamicky, s dobrou priemernou spotrebou, tesne pod 7 litrov. Jednolitrový 3 valec to dokáže aj za menej, ale naozaj sa mi nechcelo silene znižovať dynamiku premávky hlavného mesta.



Chcem sa ešte vrátiť k predošlým 3 definíciam typu zákazníka, ktorý si vybral Hyundai Bayon. Pokiaľ by ním totiž boli ženy, Bayon presne spadá do kategórie, zaujímavé ženské auto. Prečo?


  1. Pretože ženy chcú byť v zásade iné a ich poslaním je pôsobiť zaujímavo a nechať, pokiaľ nie priamo sa obdivovať, tak aspoň o sebe diskutovať.
  2. Pretože ženy si z princípu nepotrebujú mastiť ego najväčším a najdrahším produktom, z jednoduchého dôvodu, nedokážu mať Napoleonov syndróm.
  3. No a pretože je žena presne ten typ bytosti, ktorá keď potrebuje auto, vojde do šourúmu a ukáže na “tamto modré, čo stojí tak samo, nech nie je smutnučké”


Viem si predstaviť, že Bayon sa dokáže stať súčasťou ženského vnímania sveta na kolesách. Viem si predstaviť, že by mu žena dalo meno a spravila z neho priateľa na každý deň. A rovnako si viem predstaviť, že s týmto autom bude jazdiť normálna, vnútorne vyrovnaná baba s chuťou pre drobnú automobilovú odlišnosť. A to v globále považujem za … sexi!



Autor: Marek Varga