INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Auto testy / Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC - Šťastné a Mercedes!

Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC - Šťastné a Mercedes!

Je 24.12 roku 2019. Onedlho sa prehupneme do guľato pôsobiaceho 2020 a ja som sa nedávno týždeň pohupoval na adaptívnom podvozku nového modelu GLE s prídavným označením 450 4MATIC, ktorý bez servítky, označujem za dokonalý. Teda z pohľadu samotného jazdného komfortu – ešte raz, dokonalý!

 

Štedrý deň je pre mnohých z nás akýmsi symbolom pokoja, pohody, dobrého jedla, pitia, oddychu a takej všeobecnej telesno-duševnej obrody, kedy si vnútorne pripomíname ako nám je vlastne dobre. Kto je názoru iného, nech hodí ... medovníkom! Nové GLE je dnes pre mňa štedrým dňom v rámci celého portfólia slovenskej sekcie predaja áut, všetkých dostupných značiek. Nové GLE je zvonku decentné ako symbol Vianoc, mohutné ako sila kresťanského odkazu a moderné ako každý rok očakávané inovácie pod stromčekom. Jeho farba laku menom obsidiánová čierna, znie síce ako psychiatrická diagnóza, ale autu tohto typu a veľkosti sa nesmierne hodí. Ideálne je k nemu prikúpiť aj personálneho umývača, pretože čierna je krásna iba čistá a lesklá.

 

Osobne vyzdvihujem grafiku zadných svetiel, kde sa minimalistický štýl a jednoduchosť prevedenia podpísali pod celkovú atmosféru pri pohľade na zadok tohto auta – súčasné, kultúrne a úctivé s tým, že všetci naokolo vieme, že na tento stroj sa na križovatkách netrúbi. Predná časť pôsobí svalnato, ale zhruba nejak tak ako vnímame svaly pod chlpatým kabátom veľkého grizlyho. Vieme, že tam sú, vieme že majú nesmiernu silu a vedia byť nebezpečné, ale ako sa ho báť, keď celé to vyzerá ako taký milý, prítulný macko. Nové GLE pôsobí veľmi majestátne a je to naozaj veľké auto. Zhodou okolností som jedno v rovnakej farbe, pravidelne každé ráno stretával a na väčších a širších diskoch vyzeralo ešte robustnejšie a odhodlanejšie - akoby ste ho jemne poprášili športovým korením. 



 

Koľko funkcií, asistentov, ozdobných prvkov a doplnkov si viete navoliť a čím všetkým prekypovalo moje GLE nebudem opisovať, pretože by to bolo iba faktické týranie riadkov. Tieto veci je optimálne riešiť individuálne, priamo v šourúmoch, sediac priamo v aute s človekom, ktorý je platený za to, aby hovoril to, čo sa vám páči. Bez srandy, všetko čo chcete, prípadne ešte neviete, že to nutne potrebujete sa dozviete na predajných miestach Mercedes-Benz. Za mňa doplním, že k autu ako celku sa mi nehodili dvojfarebné sedadlá z kože Nappa vo vyhotovení biela/čierna. Auto malo zvonku aj zvnútra cveng budúcnosti s vhodnom dávkou historického odkazu, ale zvolené sedačky vyzerali v objatí celku, ... jednoducho nepatrične. Na druhú stranu ich funkcionalita a poskytovanie jazdného komfortu boli bezchybné.



 

Dominantným prvkom interiéru, ktorý môže niekto považovať za cirkusantské výrony kreatívneho tímu alebo inšpiráciu v kočovnom kolotočárskom živote, bolo osvetlenie alebo skôr hra svetiel a farieb. Aj tu Mercedes dbal na možnosti individuálneho prístupu a dopraje vám ako farebnú smršť anarchistického kanibalizmu, tak spoločensky korektne nastavené prelivy intenzity a farebnej teploty. Romantická dúha alebo amsterdamský red light district? Čokoľvek, nastavení je mnoho a ledky sú umiestnené snáď úplne všade.



 

Brum, brum, bruuum – o motore začnem takto infantilne iba preto, že som to tak naozaj vnímal. 3 litrový 6 valec s výkonom 270 kW (367 k) zrýchľuje na 100 km/h za 5,7 sekundy, čo je číslo, ktoré znamená, že táto skriňa sa na šprinte udrží takmer každého ľahkého ostrého hatchbacku. A čo je na tom všetko najlepšie? Zvuk BENZÍNOVÉHO motora! 2220 kg ťažké auto má prejav skutočného medvedieho samca a jeho dynamika je, samozrejme v rámci možností a svojho segmentu – ukážková. Napriek veľkosti a hmotnosti,  sa s novým GLE 450 4MATIC jazdí ako na malom osobnom aute s pridanou hodnotou zvýšeného rešpektu ostatných účastníkov premávky (okrem vodičov pick-upov, to sú najtvrdší chlapi). A ku všetkému tomu rozhľadu zo zvýšenej pozície za volantom, komfortu sedenia, funkcií, ktoré sa starajú, ale aj hýčkajú, absolútne nehlučného motora bez vibrácii a takmer necítiteľného systému štart/stop vďaka štartovaciemu generátoru EQ BOOST sa pridáva kráľ všetkých jazdných pocitov, ktorým je spôsob ako Mercedes-Benz GLE 450 4Matic 2019 žehlí  bratislavské, či slovenských cesty. Dovolím si tvrdiť, že Aladinov lietajúci koberec má horšie nastavenie komfortu ako podvozok nového GLE.



 

Pri výbere nového GLE by som, po tejto testovacej skúsenosti, okamžite uprednostnil benzínový motor. Pokiaľ si už kupujete auto so štartovacou cenou 60.885 EUR (moja špecifikácia bola za 102.168 EUR), ktorým bude jazdiť hlavne vaša žena po meste, ktoré vezmete na lyžovačku a sem tam k moru, pokiaľ zrovna tento rok neletíte, je benzínový motor ideálnym partnerom tohto modelu. Tichý, kultúrny, pokojný, silný ak je potrebné, ale inak úctivý, reprezentatívny a šialene komfortný. Taký je nový Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC. Prežite pekné sviatky plné vnútorného pokoja a lásky!

 

Šťastné a Mercedes!

 

 

Autor: Marek Varga, Foto: Pavol Gemeiner