INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / LifeStyle / Horoskop vodičských vlastností

Horoskop vodičských vlastností

Rôznorodosť sveta a všetkého čo na svete existuje je nevyvrátiteľný fakt. Tak, ako žiadny strom na planéte nie je rovnaký, tak ako ani jeden cicavec nemá rovnaké vlastnosti, tak ako ani najjednovaječnejšie dvojičky so skoro identickou DNA sú v čomsi rozdielne, presne tak, ako keď sa ani my v redakcii niekedy nepochopíme, tak sme všetci iní aj za volantom. 


Naozaj sme až takí rozdielni? Sme, to je nepochybne fakt. A myslím si, že aj my sami sme častokrát iní v závislosti od toho, či je pondelok a či piatok. Sú dni, keď sa to všetko „nahromadí“ a my sme jednoducho klbko nervov, netrpezliví, trúbime, predbiehame, ponáhľame sa, a sú dni, keď sme v psychickej pohode a tešíme sa z krásneho zvuku nášho tátoša. Filozofovať o tom nakoľko sme rozdielni by sa dalo ešte veľmi dlho, ale nie o tom som chcela písať. Existujú rôzne štatistiky, venované či už bezpečnosti na cestách, nehodovosti, typológie vodičov podľa veku, pohlavia a teraz prichádza pointa... štatistika typológie podľa vplyvu hviezd na naše vodičské „štandardy“. Niečo ako horoskopy pre vodičov, ale zamerané na charakterové vlastnosti vodičov vplyvom vesmírnych objektov podľa dátumu narodenia. Ha, zostáva mi len veriť, že mi rozumiete. Nie, nie je to (g)astronomický vplyv (i keď verím, že aj to ovplyvňuje štýl našej jazdy), je to astrológia pre účastníkov cestnej premávky.


„Astrodriving“ je výsledkom štatistiky a my vieme, že štatistiky sú ukazovatele,  z ktorých sa následne neuveriteľnými analyticko – matematickými vzorco – rovnicami dostaneme k „veľaváženým témam“.  To, že mnohí ľudia sa na cestách  necítia bezpečne je pochopiteľné (vôbec sa im nečudujem) a nepotrebujem k tomu ani spracovať štatistické údaje, stačí sa opýtať známych v mojom okolí. Okrem stavu ciest, ktoré sú často objektívnou príčinou dopravných nehôd, pocit neistoty umocňujú aj rôzne typy vodičov. Vodičov môžeme deliť na nespočetné množstvo typov, ale najčastejšie – najnápadnejšie typy z rôznych dôvodov sú: mladí - neskúsení  frajeri, starí – brzdiči so skúsenosťami na ktoré už viac - menej zabudli, potom sú nedeľní vodiči, ženy vodičky ujúkajúce nad neskoro zbadanou dopravnou tabuľou a nesmiem zabudnúť na ženy nacapené na čelnom skle so smrťou v očiach... 


Nakoľko je „astrodriving“ šitý na mieru jednotlivca je otázne, ale každý z nás v niečo verí, niekto v Boha, Štastenu, Zubatú, alebo aj vplyvu rôznych vesmírnych telies na naše správanie a konanie. Neviem, či sa v nasledovnej typológii nájdete, ale kto hľadá – nájde. Tak či onak, je to veľmi zaujímavé a ja som si hneď pre istotu skontrolovala, či mám ešte platnú STK ....( Ak ste zvedaví, tak mám ).




Máme tu vianočných a povianočných kozorožcovktorí sú vraj takí typickí brzdiči a k tomu majú najčastejšie klasické mobilné telefóny, nie smartfóny. Pamätáte si, tie mali ešte také tlačidlá, a žiadna Siri vám nesplnila rozkazy. Tieto dva fakty spolu nie sú zrovna najšťastnejšou kombináciou... Ale aj napriek predpokladu, že počas vyťukávania čísiel brzdia, neprotestujú, ba priam sú naklonení k sankcionovaniu tohto zlozvyku za volantom, čo je od nich férové.


Slobodomyseľní vodnári sú...a-typ. Vymykajú sa akémukoľkvek „zaškatuľkovaniu“ v typológii. Ale predsa niečo na nich našili,  podľa vyhodnotenia sú to vodiči, čo sa najradšej tlačia na vozidlá pred nimi a nedodržiavajú bezpečnú vzdialenosť.  To, či je to spôsobené ich vlastnou netrpezlivosťou, alebo roztržitosťou, je otázka priamo na nich, ale ak sa mi nabudúce bude niekto tlačiť na zadok môjho auta, skúsim ho zastaviť a overiť si fakt, či je vodnár. 


Ryby majú vraj až 3 autá (hm, prečo práve 3 a načo sú im až 3? ) a charakterizujú sa tým, že radšej zvolia prudké brzdenie ako nebezpečné predchádzanie.  Poriadne ich vie nahnevať, ak si od nich iné dopravné prostriedky nedržia dostatočný odstup. Rybičky sú znamenia, ktoré  vraj najmenej zaviňujú dopravné nehody, čo je skvelé.  


A máme tu baranovSamotné znamenie je trvdohlavé nech sa jedná o čokoľvek. Práve oni by mali byť tí, ktorí najviac obľubujú rýchlu jazdu aj na miestach, kde to nie je najvhodnejšie a tým pádom patria k vodičom, ktorí najčastejšie prekračujú MPR-ku. Ak si vezmem fakt, že aj famózny Ayrton Senna bol narodený v znamení barana, tak by to mohlo sedieť.


Ak ste býk,tak si nesadajte do auta s rybami – medzi vami je maximálna nekompatibilita. Býci sa nes.rú a radosť im spôsobuje vyplavovanie adrenalínu počas nebezpečného predbiehania. 




Blíženci  - ach jaj. Ich roztržitosť, rozpoltenosť, alebo čokoľvek iné pre nich typické im spôsobuje, že často zabúdajú na tie nudné dátumy ako napríklad platnosti STK, platná poistka a z toho im môžu vznikať rôzne nepríjemnosti. Jednoducho na sledovanie takýchto vecí majú pri sebe znamenie, ktoré je pravý opak ich roztržitosti. 


Raci sú podľa výsledkov skúmanej vzorky najaktívnejší vodiči. Kde k tomu prídu, keď podľa štatistiky mnohokrát nevlastnia súkromné autá. Buď sú to pracanti a majú dobré vzťahy so šéfom, ktorý im poskytuje služobné autá, alebo majú dobré komunikačné vlastnosti a často pracujú ako predajcovia čohokoľvek. 


Kráľ zvierat - lev má svoju pravdu a obyčajne vždy. Asi to platí aj pre ľudí narodených v tomto znamení, pretože levy a levice si myslia, že všetci porušujú pravidlá cestnej premávky, len oni nie.   


Panny sú zorganizované, precízne, vždy podľa pravidiel nielen v živote, ale aj na cestách. Oni sú takí vodiči istoty. Napriek tomu, že sa striktne držia pravidiel cestnej premávky, poznám ich pár kusov, ktorí radi zatlačia plynový pedál až na podlahu, ale musím dodať, že len na miestach, kde je to bezpečné. Riskovať áno – ale len kým je to bezpečné.  Nemajú radi, keď niekto používa svoj mobil, alebo iný gadget počas jazdy. A majú pravdu. 


Váhy  - tie večne nerozhodné váhy. Po A.) s prudkým brzdením nie sú kamoši, ale po B.)  zrýchlenie im robí radosť a často režú zákruty. Tak ako to s nimi teda je? Raz tak, raz naopak. 


Škorpióni sú... škorpióni. Patria sem vodiči, ktorí sú viac ako ktorékoľvek iné znamenie presvedčení o tom, že oni sa nedopúšťajú žiadnych dopravných priestupkov. Poriadne ich nahneváte, ak ich budete nebezpečne predbiehať, a ktovie nakoľko sú pomstychtiví...Takže pozor na týchto „štípajúcich“ vodičov. 


Už nám zostáva len jedno znamenie... na záver si vezmime na mušku strelcov. Podľa názvu by mali často strieľať, ale podľa štatistík sa asi často netrafia a sú práve tým znamením, ktoré najčastejšie spôsobuje dopravné nehody. Patria k znameniu, ktorí si najčastejšie všímajú agresívnu jazdu ostatných vodičov.  Musia si však viac dávať pozor na to, aby dodržiavali dostatočný odstup, alebo byť stále pripravený na náhle brzdenie. 


Na úplný záver len toľko, že v podstate je úplne jedno aké ste znamenie, či ste čerstvým majiteľom vodičského preukazu, alebo už máte vnúčatá, či ste muž, slečna, alebo matka.. Opatrnosti, bezpečnosti a tolerancie nielen na cestách, ale aj v živote nikdy nie je dosť. Snažme sa správať sa na cestách tak, aby každý z nás mal šancu bezpečne sa dostať do cieľa, kam mal pôvodne namierené. 


Autor: Amy Zaťková, Zdroj: AXA