Elektrické! Nový Opel Mokka vyrazil na cesty
Dnes v rámci uvoľňovania epidemiologických opatrení otvárajú aj kaviarne, svoj obľúbený nápoj si však zatiaľ môžete vychutnať len spôsobom „to go“. A svoju kávu dnes v rámci ochutnávky podáva aj Opel.
Zamaskovaná Mokka je už na cestách a pripravená na rozsiahle testy. A je zelená a.k.a. elektrická! Mokka druhej generácie bude úplne nová, s novými technológiami, vrátane čisto elektrického pohonu. Výroba sa začne v štvrtom štvrťroku tohto roku a prvé sériové vozidlá budú výlučne elektrické a k zákazníkom by mali prísť začiatkom roku 2021.
Nová generácia vo svojom názve upúšťa od obligátneho „X“, rovnako ako najpredávanejšia prvá generácia pri svojom uvedení v roku 2012. Vtedy Mokka zaujala svojimi kompaktnými rozmermi a robustným vzhľadom. Zákazníci sa môžu od začiatku tešiť na čisto elektrické vozidlo, no model bude k dispozícii aj s ponukou spaľovacích motorov. Aj keď je nová Mokka ešte stále zamaskovaná, už teraz odhaľuje svoje kompaktné proporcie.
![](/userfiles/images/Novinky/Aktuality/Opel-Mokka.jpg)
Vodiči aj spolujazdci sa tiež môžu tešiť na plne digitalizovaný interiér. Dizajnéri značky Opel venovali veľkú pozornosť tomu, aby ho čo najviac zredukovali a ponechali len tie najpodstatnejšie ovládacie prvky.
Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Opel Michaela Lohschellera: „...nová Mokka bude jedným z najvzrušujúcejších vozidiel v celej histórii značky Opel. Druhá generácia Mokky ukazuje všetko, čo dnes Opel znamená, a má ambíciu zmeniť vnímanie našej značky.“
Kým sa nový crossover od značky Opel dostane do predaja, môžete si svoju Mokku pripraviť aj doma podľa nasledovného receptu:
Krok č. 1: Mokka – úvod
Originálne turecké kanvice na mokka kávu sa volajú ibrik alebo „cezve“. Vyrábajú sa prevažne ručne z medi a možno ich kúpiť v rôznych veľkostiach. Takýto ibrik sa najprv naplní vodou – cca 50 ml na šálku. Vo svojej rodnej krajine sa mokka káva pije s cukrom, ktorý sa pridáva ihneď. Na jednu šálku pripadá asi jedna čajová lyžička cukru.
Krok č. 2: Mokka – správny stupeň zomletia
Keďže pri mokka káve sa ohrieva zomletá káva spolu s vodou a aj sa spolu nalievajú, musí byť káva na mokka jemnučko zomletá tak, aby mala konzistenciu múky alebo práškového cukru.
Krok č. 3: Mokka – množstvo kávy
Na jednu šálku mokka kávy dajte do kanvice jednu plnú čajovú lyžičku jemne zomletej kávy. V mnohých krajinách sa mokka káva zjemňuje kardamómom, škoricou alebo klinčekmi. Ak to chcete vyskúšať, pridajte jemne zomleté korenie spolu so zomletou kávou do ibriku.
Krok č. 4: Mokka – príprava
Vodu v ibriku nechajte zovrieť a následne kanvicu zoberte zo sporáka. Až potom pridajte kávu a znovu na malom plameni nechajte zovrieť. Keď káva začne peniť, vezmite ibrik zo sporáka a párkrát premiešajte. Potom postavte kanvicu znovu na sporák a nechajte kávu speniť. Dobrú tureckú mokka kávu spoznáte podľa toho, že v každej šálke je hustá pena. Penu môžete po prvom zovretí kávy odobrať a rozdeliť do šálok. Čím viac necháte mokku napeniť, tým hutnejšia bude káva a chuť bude intenzívnejšia.
Tip redakcie: Správneho "turka" môžete pripraviť aj pomocou legendárneho samovaru kotyogó.
Zdroj: Opel a Tchibo, Spracoval: Miro Vilím