INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / LifeStyle / Elektrické! Nový Opel Mokka vyrazil na cesty

Elektrické! Nový Opel Mokka vyrazil na cesty

Dnes v rámci uvoľňovania epidemiologických opatrení otvárajú aj kaviarne, svoj obľúbený nápoj si však zatiaľ môžete vychutnať len spôsobom „to go“. A svoju kávu dnes v rámci ochutnávky podáva aj Opel.

Zamaskovaná Mokka je už na cestách a pripravená na rozsiahle testy. A je zelená a.k.a. elektrická! Mokka druhej generácie bude úplne nová, s novými technológiami, vrátane čisto elektrického pohonu. Výroba sa začne v štvrtom štvrťroku tohto roku a prvé sériové vozidlá budú výlučne elektrické a k zákazníkom by mali prísť začiatkom roku 2021. 

Nová generácia vo svojom názve upúšťa od obligátneho „X“, rovnako ako najpredávanejšia prvá generácia pri svojom uvedení v roku 2012. Vtedy Mokka zaujala svojimi kompaktnými rozmermi a robustným vzhľadom. Zákazníci sa môžu od začiatku tešiť na čisto elektrické vozidlo, no model bude k dispozícii aj s ponukou spaľovacích motorov. Aj keď je nová Mokka ešte stále zamaskovaná, už teraz odhaľuje svoje kompaktné proporcie. 



Vodiči aj spolujazdci sa tiež môžu tešiť na plne digitalizovaný interiér. Dizajnéri značky Opel venovali veľkú pozornosť tomu, aby ho čo najviac zredukovali a ponechali len tie najpodstatnejšie ovládacie prvky.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Opel Michaela Lohschellera: „...nová Mokka bude jedným z najvzrušujúcejších vozidiel v celej  histórii značky Opel. Druhá generácia Mokky ukazuje všetko, čo dnes Opel znamená, a má ambíciu zmeniť vnímanie našej značky.“


Kým sa nový crossover od značky Opel dostane do predaja, môžete si svoju Mokku pripraviť aj doma podľa nasledovného receptu:

Krok č. 1: Mokka – úvod

Originálne turecké kanvice na mokka kávu sa volajú ibrik alebo „cezve“. Vyrábajú sa prevažne ručne z medi a možno ich kúpiť v rôznych veľkostiach. Takýto ibrik sa najprv naplní vodou – cca 50 ml na šálku. Vo svojej rodnej krajine sa mokka káva pije s cukrom, ktorý sa pridáva ihneď. Na jednu šálku pripadá asi jedna čajová lyžička cukru.

Krok č. 2: Mokka – správny stupeň zomletia

Keďže pri mokka káve sa ohrieva zomletá káva spolu s vodou a aj sa spolu nalievajú, musí byť káva na mokka jemnučko zomletá tak, aby mala konzistenciu múky alebo práškového cukru. 

Krok č. 3: Mokka – množstvo kávy

Na jednu šálku mokka kávy dajte do kanvice jednu plnú čajovú lyžičku jemne zomletej kávy. V mnohých krajinách sa mokka káva zjemňuje kardamómom, škoricou alebo klinčekmi. Ak to chcete vyskúšať, pridajte jemne zomleté korenie spolu so zomletou kávou do ibriku.

Krok č. 4: Mokka – príprava

Vodu v ibriku nechajte zovrieť a následne kanvicu zoberte zo sporáka. Až potom pridajte kávu a znovu na malom plameni nechajte zovrieť. Keď káva začne peniť, vezmite ibrik zo sporáka a párkrát premiešajte. Potom postavte kanvicu znovu na sporák a nechajte kávu speniť. Dobrú tureckú mokka kávu spoznáte podľa toho, že v každej šálke je hustá pena. Penu môžete po prvom zovretí kávy odobrať a rozdeliť do šálok. Čím viac necháte mokku napeniť, tým hutnejšia bude káva a chuť bude intenzívnejšia.

Tip redakcie: Správneho "turka" môžete pripraviť aj pomocou legendárneho samovaru kotyogó. 

Zdroj: Opel a Tchibo, Spracoval: Miro Vilím