INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / LifeStyle / Rýchlo, rýchlejšie, Land Speed Cruiser – Rekordných 2000 koní

Rýchlo, rýchlejšie, Land Speed Cruiser – Rekordných 2000 koní

Toyota Land Cruiser je skutočná terénna ikona. Od roku 1951 sa ich vyrobilo viac ako desať miliónov a vďaka jej legendárnej spoľahlivosti veľa z nich stále jazdí aj tam, kde sa cíti doma – na nespevnenom povrchu, v ťažkom teréne, ale aj na diaľniciach. 

Dodnes si pamätám zážitok z pieskových dún v Dubaji, keď sme dostali asi najbláznivejšieho šoféra z konvoja. To čo v piesku predvádzal s Land Cruiserom bolo ťažko uveriteľné. Môj žalúdok sa z toho spamätával niekoľko hodín...

Ale naspäť k Toyote, upravený Land Cruiser sa stal jednou z hviezd automobilovej show SEMA 2016 v Las Vegas. Ohlas publika bol natoľko silný, že Toyota sa rozhodla predviesť auto aj v pohybe a čo môže byť lepšie ako pokúsiť sa prekonať rekord, ktorý mal dovtedy hodnotu 339 km/h?



Zodpovednosť za technickú časť projektu prevzala divízia Toyoty zodpovedná za vývoj pretekárskych áut pre sériu NASCAR – Toyota Motorsports Technical Center (MTC) v Los Angeles. 



Sériový motor V8 s objemom 5,7 litra a výkonom 381 koní podstúpil rozsiahle úpravy, aby krabicoidnú karosériu potlačil k rýchlostnému rekordu. Dve obrovské turbá od Garrettu GTX4718R s plniacim tlakom až 3,8 bar, wastegate a blow-off ventil od TurboSmart a špeciálne chladiče plniaceho vzduchu od Toyoty. O prísun dostatočného množstva paliva sa postarali tri benzínové pumpy, nové boli aj piesty a ojnice. Prenos šialeného výkonu 2000 koní zabezpečovala automatická osemstupňová prevodovka Weismann. 



Vývoj však nebol bez komplikácií, dosiahnuť súlad medzi extrémnym výkonom a spoľahlivosťou vôbec nebolo jednoduché.



Po odladení auta na skúšobnom polygóne Toyota Arizona Proving Ground bolo ako miesto pre pokus o rekord zvolené letisko Mojace Air and Space Port. Štyri kilometre dlhá rovinka bola najskôr svedkom vyrovnania rekordu a po zvýšení plniaceho tlaku dosiahla Toyota Land Speed Cruiser nový svetový rekord. Jazdec Toyoty Carl Edwards dňa 2.5.2017 dosiahol maximálnu rýchlosť 370,18 km/h.

Ako to vyzeralo si môžete pozrieť v nasledovnom videu:


Autor: Miro Vilím, Zdroj: Toyota