INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Pohľad z Venuše / DeNNík z Venuše s Hyundai i30 Fastback N – #VýletsDeťmivŠportovomAuteSaDá

DeNNík z Venuše s Hyundai i30 Fastback N – #VýletsDeťmivŠportovomAuteSaDá

Človek s nadšením mieni, deti jedným pohľadom všetko menia. Toto nie je ani sci-fi, ani rozprávka, toto je 24/7 dokument, ktorý poznajú všetci rodičia. To len aby som vysvetlila, prečo sa z pôvodne avizovaného ShopPin(k)ku s eNkom stal neobyčajne obyčajný rodinný výlet za krásami Slovenka. A viete čo? Presne ako všetko, čo deti v živote rodiča zmenia (aj napriek sebazapreniam, obmedzenej sebarealizácie a tonám  kompromisov), stálo to za to a som im za tento ich nápad vďačná. 

Nemusíte byť rodič, aby ste podľahli detským očkám s prosíkajúcim pohľadom. Ten pohľad tých mojich dvoch loptošov vravel, aby sme vzali toto obláčikové auto (takto nazvali farbu Blue Performance)  – Hyundai i30 Fastback N Performance na výlet.  

A keďže sľúbili, že v aute neodznejú otázky: Kedy tam už budeme?Čo tu máme sladké? viac ako 5 krát, kým prídeme do cieľa, podmienky sme prijali a súhlasili s vyvetraním Obláčika. A keď výlet, tak nech stojí za to. Voľba cieľa bola jasná: Banská Štiavnica, mesto s atmosférou, ktorá evokuje prímorské mestečko bez mora. Alebo inak, cieľ je cesta, ktorá je nielen esteticky zaujímavá, ale je tam možnosť emočného prejazdu zákrutami, po ktorých je vodič eNka doslova smädný. Takže čáry, máry, láry, fáry...z košíčka možností, si deti vytiahli destináciu Banská Štiavnica - ako jednu a jedinú z možností. Deti sú skvelí učitelia manipulácie a my rodičia sa to musíme tiež naučiť a hlavne, správne využiť. 




Fakt č. 1 – jednodňový výlet. Fakt č. 2 – nerozumiem ako sa nám zakaždým podarí zbaliť polovicu nepotrebných vecí (hračiek a iných čačiek) aj keď sa do 12 hodín vrátime domov. Záhada, ktorá je záhadnejšia ako mystika v pohorí Tribeč. Fakt č. 3 – i30 Fastback N s objemom batožinového priestoru 436 litrov to dalo s ľavou zadnou. Z čoho vyplýva, že si jedno z detí spomenulo, že ešte by chcelo do auta vziať aj plyšového 1,5 metrového krokodíla... Tak ale prrrrr...! Toto nie je to kombi!

Radšej rýchlo sadnem za volant a naštartujem eNko, dnes v úlohe rodiNNého obláčika. Keď sa tak zamyslím, z každej strany sa rieši športový charakter eNka, čo je v podstate pochopiteľné, keďže je to dominantnou črtou tohto Fastbacku. OK, to beriem, ale tento fakt vôbec nevylučuje alternáciu, že s maximálnym pohodlím môže poslúžiť aj ako rodinné auto.

Cesta do Štiavnice bola skvelá skúška trpezlivosti a sebazaprenia sa v prospech spotreby. Diaľničná maximálka 110 km/h a krásne kľukaté okresky, ktoré boli miestami pokryté novou vrstvou asfaltového koberca, absolvované pokojným tempom znamenali spotrebu 8,3 l/100 km. Fakt č. 4 - vyvraciame mýtus, že Hyundai i30 Fastback N Performance je ako kojenec, ktorý potrebuje neustále cucať benzín. Túto informáciu som podala aj pánovi na čerpacej stanici, ktorý sa zvedavo pristavil, stiahol okienko a jeho otázky smerovali k tomu, či je eNko použiteľné ako auto na každodennú rutinu, akú má reálnu spotrebu a či nie je tvrdé, tomu sa v literatúre hovorí ústne podanie, ktoré je asi najstaršou formou marketingu.




Kto pozná cestu z Hliníka nad Hronom do Banskej Štiavnice, vie, že je to celkom zaujímavá cesta plná zákrut a nádherných pohľadov na prírodnú scenériu. Ak máte to šťastie, že sa pred Vami nebude terigať zmätený?, začínajúci?, alebo len na de..la šoférujúci vodič jazdiaci v strede vozovky bez mihnutia oka do späťákov s pravdepodobnou poruchou sluchu, cestu si dozaista užijete. My sme to šťastie nemali. Pozitívum? Skvelá spotreba.


Konečne sme dorazili do Banskej Štiavnice, ktorej unikátnu atmosféru bez spochybňovania dopĺňajú aj cesty, po ktorých sa kedysi preháňali rytieri a princezné (možno áno, možno nie). Faktom č. 5 je, že niektoré ulice sú  ešte stále vydláždené tzv. mačacími hlavami, čo znamená, že prejazd po takejto ceste je v mnohých športových autách nepríjemný zážitok pre náš podporno–pohybový aparát. Vďaka kvalitnému filtrovaniu nerovností vozovky však naša obláčiková posádka nepocítila žiadne bolestivé záblesky. Oveľa väčší problém v meste je parkovanie. Hľadať dlhšie voľné parkovacie miesto v takomto meste s výnimočnou esenciou je v podstate pochopiteľné, avšak s rozvojom turizmu by sa mohlo mesto prispôsobiť aj tejto problematike, ale to my tu teraz nevyriešime, len konštatujem. Nedá mi nespomenúť príhodu z parkoviska, ktoré sme krvopotne hľadali a úspešne našli. Farba Blue Performance je tak jasná, čistá a žiarivá, že majiteľ vedľa parkujúceho auta s vyprato–modrou farbou, ktorý práve prichádzal k svojmu vozidlu závidel tú našu – sviežo modrú. Závisť, či zvedavosť, slovo dalo slovo a už bol rozhovor o eNku na svete. A bol by trval určite oveľa dlhšie, ale deti boli naštartované už na miestnu zmrzlinu.




Fakt č. 6 - deti vo veku 6 a 10 rokov výklad o tom, že mesto je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva nebaví presne tak ako siahodlhé reči o aute. Deti potrebujú priamy kontakt, nielen spŕšku teoretických faktov, a keďže si tiež myslím, že je lepšie raz vyskúšať, ako 10 krát počuť, vybrali sme sa nasávať históriu a atmosféru mesta. Už zopár dekád si myslím, že v jednoduchosti je skutočná esencia krásy, preto som sa najviac tešila na prechádzky tými „tajnými“ uličkami, ktoré poznajú len domáci. Tie, ktoré turisti zväčša obchádzajú, napriek tomu, že práve tie sú najčarovnejšie a zároveň najautentickejšie vyzdvihujú charakter mesta. 




Ulica, ktorá nemá žiadne predzáhradky a predsa je plná krásnych ruží. Ulica, ktorá je tak úzka, že som mala skutočne obavy, či napriek štíhlej siluete eNka (2039 mm vrátane späťákov) bezpečne prejdeme. To sú tie pravé miesta, kde sa život žije, lebo turisti sú na hlavných uliciach, promenádach, námestiach. Niečo ako Hyundai i30 Fastback N Performance. Väčšina nadšencov ho vidí  len ako moderné,  hravé a športové auto. Ja som v ňom objavila aj tú rodinnú pozitivitu: auto, v ktorom bez akýchkoľvek problémov zaistíte sedačky s isofixom,  keď deti na zadných sedadlách neokopávajú tie predné, pretože majú dosť priestoru pred sebou, kedy veľkosť batožinového priestoru neposlúži len slečnám chodiacim na nákupy a la ShopPin(g)k, ale pohodlne do neho nabalíte aj výletníkov.




Fakt č. 7 -  ako rátam tak rátam: spotreba skvelá, miesta dostatok, jazda pohodlná, zážitky... na nezaplatenie. P.S. nesmie chýbať: Žijeme v časoch, kedy je pivo bez alkoholu a chutí ako malinovka, kedy deti skôr vedia ovládať gadgety ako sa vypýtať na záchod a v čase, kedy aj rýchle, športové auto je skvelým rodinným vozidlom. Svet sa veru zmenil... čo vám poviem.


Autor: Amy Zaťková, Foto: Vlaďa Müllnerová