INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Pohľad z Venuše / KIA ProCeed 1.6 T- GDi GT A7 DCT – Zlodejka otcov

KIA ProCeed 1.6 T- GDi GT A7 DCT – Zlodejka otcov

Na úvod tentokrát trošku netradične - dámy, v prvom rade sa prihováram Vám: dávajte pozor na Vašich mužov, lebo na obzore je krásna zlodejka! Ak nechcete, aby srdce a oči otca vašich detí patrili KIA PROCEED, zakryte mu oči, zapchajte uši a rôznymi ženskými zbraňami musíte zaistiť, aby sa do nej neposadil. Ak sa Vám to nepodarí, žiaľ, bude už neskoro. Diagnóza je jasná – závislosť na rodinnom kombíku. Už pri prvom pohľade na jej ladné, športovo – dynamické krivky zaiskria nielen očká našich partnerov - otcov našich detí, ale na 99 % sa v nich prebudí aj silná túžba vyskúšať, ohmatať, ovoňať a zajazdiť si s touto labužníckou zlodejkou. Ak sa tak stane, máme dve možnosti: 1. zmieriť sa s tým, že nebudeme jediná láska jeho života, 2. pochopiť jeho vzťah k zlodejke a jeho objektívne nadšenie zdieľať. Po 5 dňoch s Kiou a mužom v jednej domácnosti vám radím tú druhú možnosť, pretože stojí za to (zo 7 testovacích dní sa mi ušlo len 5, pretože naši chlapci subjektívne pozitívne pociťovali príťažlivosť, vďaka ktorej odsúvali deň a hodinu odovzdania auta mne).  


Kombinácia farieb (ako zo šatníka väčšiny dám) - biela, čierna a červená, dokonale zvýrazňujú jej distingvovanú dravosť. Krása ale nie je jej jediná ženská zbraň. Vďaka batožinovému priestoru (594l) tu je predpoklad, že slečna zlodejka má slabosť pre rodiny. Športové auto s 204 k (150 kW, pri 5500 ot./min a max. krútiacim momentom 265 Nm pri 1500-4500 ot./min) vo verzii kombi, alebo ako sa to teraz pekne po slovensky nazýva?  Shooting brake? Ó, áno. Mne sú (a vždy boli) kombíky sympatické. Vidím v nich potenciál nielen pre rodinu s deťmi, aktívnych mladých ľudí, sťahovavých vtákov, ale v prípade KIA PROCEED nastupujú na scénu herci (chlapci s pozitívnym vzťahom k rýchlym autám), ktorí sa za rôznych okolností dostali do role otcov.

   

Pri pohľade na zlodejku sa neviem rozhodnúť, čím ich najviac oslní. Jej zvodným zadočkom (či je  výsledkom špionážnej akcie kórejskej Mata Hari, alebo nie, je mi to jedno), alebo chrómovými plutvami, ktorým krásne kontrastujú zatmavené zadné sklá? Krásnymi, štíhlymi LED zadnými svetlami, ktoré sa tiahnu pozdĺž celého zadku, alebo to bude elegantný, dostatočne veľký nápis PROCEED vycentrovaný na dverách batožinového priestoru? Lodičkami vo veľkosti  18 palcových diskov z ľahkých zliatin? Stále neviem. Je to skvelý balíček krásnych detailov, ktoré spolu dokonale ladia, a to môže byť dôvod, že jej fanúšikom neprekáža ani mierne skosený výhľad pri pohľade do vnútorného spätného zrkadla. Na takýto pohľad si neasimilovaný vodič musí zvyknúť. 




Interiér hrá na city nielen oteckom, ale oslovuje aj to nežnejšie pohlavie. Hodnotné spracovanie s dôrazom na detaily, pohodlné sedadlá v kombinácii koža alcantara so skvelým bočným vedením na ktorých nesmie chýbať „odznak“ GT, kožený volant, ktorý nebudete chcieť pustiť z rúk, 8 palcový dotykový LCD displej s pekným rozlíšením,  priestrannosť. Vážení, takto má vyzerať auto, ktoré má právo sa hrdiť označením GT. Automat pre rodinné auto -  dobrý nápad, ale 7 stupňová automatická DCT prevodovka v prípade športového auta? OK, beriem to..., i keď..., ja sa prikláňam na stranu 6 stupňového manuálu, pri ktorom je pocit pôžitku z jazdy umocnený (možno falošným) pocitom kontroly nad stádom 204 koní. Netreba robiť paniku, na výber je aj pre lenivcov, aj pre vodičov s nábehom na dominanciu nad autom.



  

Keď babské recepty naozaj fungujú, nepoteší to len matky, ale v tomto prípade aj ockov. Rodinke s deťmi, ale hlavne s tými malými,  sa stáva, že dieťa doma nie a nie zaspať. Unavení a vystresovaní rodičia sú ochotní naozaj čohokoľvek, len aby tie ich ratolesti konečne zaspali. Nadišiel čas, kedy je treba naštartovať zlodejku, zapásať deti do bezpečných autosedačiek (na zadných sedadlách jej miesta dosť aj pre dospelú osobu) a vydať sa na cestu za sladkými snami. Či ich uspí ladný prdkajúci zvuk motora, alebo uspávanka z JBL zvukového systému s 8 reproduktormi (320 W zosilovač, CLARI-FI technológia pre zlepšenie kvality zvuku), je nám jedno, ale akonáhle zaspia, odporúčam zatlačiť najhorúcejšie tlačidlo s nápisom SPORT a plnohodnotná zábava môže začať. Zrazu zistíte, že prdká oveľa hlasnejšie, že reakcia na plyn je o dosť rýchlejšia, ostré zákruty vyberáte ako za mladých – bezdetných čias. Auto a vy ste v jednej symbióze, užívate si konečne jazdu slobody, až kým si uvedomíte, že už nie ste len frajer na športovom aute...(aj keď je to dokonalá simulácia časov minulých). Vtedy totiž skončí šlofík vášho dieťaťa a vy dosnívate, pretože čas je neúprosná – krutá fyzikálna veličina.



  

Akonáhle sa zo statusu frajer stane rodič, začne sa viac a viac venovať téme bezpečnosť. U KIA je asi 23 riadkov popisu jednotlivých bezpečnostných fičurín, ktoré nájdete tu. Sú naozaj efektívne a podporujú bezpečnosť jazdy. Informácie ohľadom spotreby majú dve verzie: tie na papieri udávajú : 7,1/5,7/6,2 l /100 km v poradí: mesto/mimo mesta/ priemer. Tie na palubnom počítači ukazovali 8,8 l/100 km kombinovanej jazdy v poradí: ranné kolóny/ diaľnica/ okresky – 40/30/40. Ak si prehodnotíme všetky pozitíva, ktoré KIA PROCEED bezpochyby má,  cena 28.390 Eur za verziu GT je viac ako prijateľná. Voliteľná výbava môže cenu ovplyvniť trošku nahor, ale keď už, tak nech to stojí za to rodinka! Ako hovorí manažér Jamesa Hunta vo filme Rush: „Muži milujú ženy, ale ešte viac muži milujú autá ..." V prípade krásnej KII PROCEED sa im niet čo čudovať, dokonca s nimi to ich omámenie zdieľame aj my, ženy. Ja som sa do nej zaľúbila na prvý pohľad.  Myslím si, že KIA PROCEED je jedna z najkrajších kombíčok vo svojej triede. 




Hodnotenie z Venuše na takúto konkurenciu  je 4 a 3/4  obrubníka z 5 možných. 5 obrubníkov z 5 nedostala za obmedzený výhľad cez zadné sklo (krása uberá praktickosti, situáciu za vami vidíte, až keď je neprimerane blízko). Pre mňa osobne je neodmysliteľnou súčasťou športovej jazdy manuálna prevodovka. A viete čo ešte nedokáže? Nedokáže čítať myšlienky!? (Nepochopila moje tajné túžby, aby sa moje súkromné auto pretransformovalo na ŇU, na KIA PROCEED). Ak si myslíte, že superlatívy v tomto texte sú vymyslené, tak rýchlo utekajte na testovaciu jazdu, a potom pochopíte, že všetko, čo je tu napísané je objektívna pravda.


  

Autor: Amy Zaťková, foto: Filip Damé

 

 

-