INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Pohľad z Venuše / SEAT Leon Sportstourer Xcellence 1,5 eTSI 150 7DSG – Pánska volenka

SEAT Leon Sportstourer Xcellence 1,5 eTSI 150 7DSG – Pánska volenka

Leon a jeho španielsky temperament ukrytý pod rúškom modrej Mystery farby je možno na prvý pohľad pre konzervatívnejších Slovákov príliš odvážny, ale verím, že po tridsiatich rokoch slobodnej prezentácie vlastného názoru sme dospeli k tomu, že sme sa prestali báť nevšedností a miernej extravagancie. Uhrančivosť tohoto Španiela nikoho nenechá chladným. 

Priznám sa, že to bol zvláštny pocit. Cítiť tak silnú mužskú energiu z auta..., zo žiadneho som doposiaľ necítila toľko testosterónu, ako z Leona vo výbave Xcellence. Pripadalo mi to, akoby som sa ocitla v čisto pánskom klube a už som len čakala na to, kedy sa niekto objaví a ponúkne mi pravú kubánsku cigaru. Nie, nedovolím si tvrdiť,  že toto auto je najväčším machom v okolí (pretože nie je :-)), ale jednoducho má toho „šamana“ v sebe, ktorému časť populácie (nielen ženskej) podľahne.

Leon, navoňaný patchouli, v karosérii kombi, má našliapnutú kariéru v klube prakticky zmýšľajúcich ľudí a v klube rodičov s náročnými deťmi. Nuž, tu sa rovno pozastavme, pretože, ono je tu trošku rozpor medzi dizajnom a strohou praktickosťou. Táto generácia Leon-u kombi prišla asi s najkontroverznejšou premenou a teda od označenia nudného kombíka má na míle ďaleko. 

Nenápadný predok s Full LED svetlomety sú len predzvesťou zmien, ktoré sa plnohodnotne podpísali na zadku s úplným redizajnom. Jeho pretiahnuté a ostré línie sa nemusia u každého stretnúť s pochopením, avšak v kombinácii so zadnými Full LED svetlometmi a horizontálnou svetelnou LED lištou sa z neho stáva dynamickejší Španiel, ktorý vyzerá, akoby patril o triedu vyššie. 



Výbava Xcellence je na prvý pohľad do interiéru čisto pánska volenka. Zvláštne na tom celom je, že testosterónom nabitý Leon si časom obľúbia aj ženy a začnú sa v ňom cítiť úplne komfortne. Celý tento chlapský pud pramení v kombinácii hnedého interiéru (Čierna Coffee), kde prím hrá palubná doska s drevodekorom, sedadlá v kombinácii tmavohnedej kože s odolnou textíliou, hnedé kožené koberce a tmavý tapacír. Leonova veľkorysosť sa prejavuje aj v ponuke odkladacích priestorov interiéru, kde si všetko nájde svoje miesto. 

Keď som sa usadila na vodičovom mieste, pocítila som nevýhodu svojej drobnosti, pretože posed bol pocitovo pre mňa aj po maximálnom napumpovaní sedadla relatívne nízko. Pracovné pole vodiča – prístrojový panel s bohatou voľbou zobrazení, multifunkčný volant s ovládačmi bazálnych funkcií, ako aj 10 palcový displej bol v úplnom ergo komforte s vodičom. 



Pod kapotou sa ukrýva 1,5 – kový benzínový motor s mild – hybrid technológiou, 7 stupňovým DSG automatom a výkonom 110 kW (150 koní) pri 5000 – 6000 ot./min a krútiacim momentom 250 Nm pri 1500 – 3500 ot./min. O tom, že sa tam ukrýva „pomocník“ – 48V batéria slúžiaca ako štartér – generátor sa môžeme presvedčiť pod sedadlom spolujazdca. Nie je to nič rušivé a aspoň máte istotu, že to tam naozaj je. Vďaka takejto inteligentnej kombinácii sa spotreba Leona pohybuje v priemere okolo 5,9 l/100 km, ale my – ženy ho dokážeme spacifikovať aj na 5,3 l/100 km. Viete, to aby sme ušetrili a mohli si zbehnúť po ďalší pár lodičiek. Apropo obuv – rovná sa disky: Leon z nášho testu mal obuté 17 palcové disky. 

Pracovisko vodiča tvorí Full Digital Cockpit s rôznymi možnosťami zobrazenia parametrov, multifunkčný volant s koženým prešívaním, napravo sa pýši 10 palcový displej a presne tak ako v novom Golfe, aj tu nájdete dotykové „rýchloovládače“ teploty a hlasitosti. Škoda, že klasické voliče a ovládače úplne absentujú. Podľa môjho názoru sú stále najbezpečnejšie. Tie dotykové „rýchloovládače“ sú síce fajn za vidna, ale za tmy sa stratia – absentuje ich podsvietenie.  



Na druhú stranu, musím pochváliť, že všetky dôležité funkcie viete ovládať aj priamo na volante. Aj Leon je zástancom safety first!, preto má svoj akčný team bezpečnostných asistentov a systémov ako Front Assist s funkciou núdzového brzdenia, City emergency braking a systém rozšírene proaktívnej ochrany chodcov a cyklistov, systém pre vedenie v jazdnom pruhu, sledovanie mŕtveho uhla so signalizačným svetelným pásom, v rámci Seat Full Link máte k dispozícii MirrorLink, Apple CarPlay, či AndroidAuto a parkovacia kamera – jeden z najčastejšie využívaných prvkov bezpečnosti. 



Každý, kto si kupuje kombi očakáva, že jeho batožinový priestor bude parket pre kufre. Nový Leon Sportstourer má kufor s objemom 620 l. Povedzme, že tam sa veru zmestí celkom slušné množstvo tancujúcej batožiny. Zatiaľ platí, že spojenie dvoch ľudí sa bežne volá manželstvo/partnerstvo. Spojenie Leona s Vašim smartphonom sa vola SEAT CONNECT. Ak pociťujete abstinenčné príznaky, keď nie ste s Vašim Leonom, vďaka tejto aplikácii ho máte pod kontrolou aj na diaľku. Primárnou úlohou SEAT CONNECT je slúžiť svojmu majiteľovi a to v oblasti „safety a service“. Cez SEAT CONNECT môžete komfortne -  priamo na Vašom smartphone skontrolovať, či ste vozidlo zamkli, či máte vytiahnuté okná, jednoducho zistíte kam ste ho zaparkovali a kolegovi sa v kancelárii môžete pochváliť aj skvelou spotrebou, ktorá sa graficky zobrazí v telefóne. Systém proti krádeži Vás okamžite informuje, že sa niečo deje. 

Vybrané funkcie ako vetranie na diaľku, či zobrazenie aktuálnych cien pohonných hmôt na rôznych čerpacích staniciach, či priame objednávky servisných úkonov ešte zatiaľ nie sú aktívne, ale aj to sa čoskoro zmení. Vďaka tejto aplikácii si budete môcť riešiť Vaše pravidelné servisy jednoducho a efektívne cez váš mobil. Ak by ste sa rozhodli, že spravíte jeden dobrý skutok denne a bude ním požičanie auta Vášmu kamarátovi, cez SEAT CONNECT si jednoducho môžete zvoliť svoj absolútne súkromný profil (ďalší PIN kód na zapamätanie si) a jemu ponúknuť „panáka na záskok“ s vlastným profilom a nastaveniami. Aj keď Vám SEAT CONNECT na mape dokáže zobraziť reštaurácie v okolí, žiaľ denné menu aj s recenziou chutí zatiaľ neukáže (tento tip posuniem asi priamo do SEATU :-)). Takéto akčné sledovačky svojho auta so SEAT CONNECT Vám zatiaľ seaťáci doprajú zadarmo, tak prečo to nevyužiť? 



Som rada, že v SEATE racionálne rozmýšľajú a opäť vdýchli život do karosárskej verzie kombi. Pre mňa každodenná využiteľnosť kombička v meste dáva oveľa väčší zmysel ako invázia SUV v mestách. Takže na záver, Leon  hovorí a ja píšem (či naopak)? Hola Chico!, Hola Chica!, teda milé Sneženky a Machři. Tutohľa nový Leon Sportstourer Xcellence je auto s čisto mužskou esenciou, ktorého ženy dokážu skrotiť na praktického pomocníka a páni ho naďalej budú mať za kamoša na pánske veci. Komfortná a plynulá jazda, praktickosť a konektivita dokážu vyčarovať úprimný úsmev na tvári každého, kto spozná Leonovu pravú tvár. Hola! Vás Leon Sportstourer Xcellence 1.5 eTSI 150 7DSG pozdraví, ak za neho zložíte “kauciu” aspoň 25 510,- EUR, ak je tak náročný, ako naša testovačka, budú za neho pýtať 27 975,- EUR. Hola! Leon. 

Autor: Amy Zaťková, foto: Roman Zaťko