INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Novinky / Honda Civic e:HEV 2022 - Už je nás jedenásť!

Honda Civic e:HEV 2022 - Už je nás jedenásť!

To, že niekto vytvára stále tvrdšie regulácie pre pseudozáchranu planéty v rámci zeleného eurošialenstva je jedna vec. Tá druhá, z pohľadu šikovnosti  a vrodenej múdrosti ľudstva, omnoho zaujímavejšia, je schopnosť vyhovieť, pravidlá dodržať a napriek tomu stále prosperovať. Honda patrí medzi svetovú motorovú špičku, niet sa čo čudovať, že si s našimi kontinentálnymi eko výmyslami vyt…., sa úspešne popasovala!


Model Civic je dnes predstavený vo svojej 11. generácii, čo je dosť zaslúžené na to, aby si súčasné mladé hatchbacky dali vyrábať rodostromy. Japonské občianske vozidlo poslednej generácie dokončuje misiu, ktorej začiatok Honda onoho času, pred pár rokmi oznámila - do roku 2022 budú všetky jej hlavné európske modely elektrifikované. Ej, máme to my Európania, ale špeciálne výhody, však?


Nový hybridný Civic sa javí byť naozaj úplne nový. Vyzliekol hranaté kimono, vzal na seba hladšie tvary európskeho fashion trendu a podpísal dohodu o nestarnutí tvarov. Honda vraví, že ich nový “hatchie” spája silný výkon a efektivitu s vyššou úrovňou vnútorného komfortu, vizuálnej príťažlivosti a celkovej použiteľnosti. Myslím, že sa s tým dá súhlasiť. Civic bol vždy autom, ktoré zodpovedne slúžilo a dokázalo i jazdecky potešiť!


Honda svoj nový look pomenovala ako “radostný prístup k dizajnu” - prosím, pozrite sa na fotky bližšie, ešte viac, … máte radosť? Vývojový princíp, respektíve jeho heslo pri tvorení nového Civicu znie “maximum človeka, minimum stroja” a podľa všetkých zvolaní zástupcov automobilky jasne formuje všetky aspekty dizajnu a vývoja modelu Civic. Tak je tomu dnes!




Elegantná a športová silueta vďaka zníženiu línie kapoty o 25 mm. Zväčšená plocha čelného skla vznikla, aby sa vytvoril vzdušný a svetlý interiér. A teraz niečo, čo si každý preloží ako sám potrebuje, vzdávam hold textárovi: “Na dosiahnutie vyžarovania a rafinovaného, prémiového pocitu sa použila čistejšia, bezhlučná povrchová úprava s precíznejšími pásmi a líniami prvkov zvýrazňujúcimi kľúčové detaily” Amen!


Je lepšie vidieť zo zadných sedadiel i vďaka machinácii s A stĺpikom, celkový výsledok je však vďačnejší a proporčne vyváženejší ako vznútra, tak zvonku. Najvyšší bod strechy bol umiestnený viac dopredu a mierne sa zvažujúca linka smerom ku kufru, vytvára elegantný vzhľad v štýle … prúdnice. Auto sa zdá byť celkovo nižšie a kolesá väčšie. Prispieva tomu aj ich širší rozchod, nie že by si prestali rozumieť a rozišli sa a užšie lemovanie podbehov. Civic popri estetike samozrejme nezabúda ani na svoju kľúčovú charakteristiku - praktickosť.




Rázvor je o 35 mm dlhší, v kabíne je teda viac miesta a zlepší sa i dynamická stabilita v priamom smere. Verme, že auto bude stabilné i v zákrute - joke! Konštrukcia dverí batožinového priestoru je teraz zo živice, presnejšie, zo živicového materiálu, aby ste si nemysleli, že si manipuláciou v kufri zalepíte všetko od prstov na rukách po päty - áno na nohách! Cieľom bolo to celé odhľahčiť a podarilo sa. O 20% nižšia hmotnosť znamená, že vám dvere kufra nepadnú na hlavu a ovládať sa budú ľahúčko!


10,2” farebný HD LCD panel vodiča (vo výbave Advanced) už neprekvapí, stáva sa dobrým štandardom, že už takmer všetko máme ukryté v pixeloch digitálneho sveta. Príde čas, kedy aj volant budeme ovládať virtuálne! Minimálne na stredovom, dotykovom, 9” displeji infotainmentu, ktorý sa posunul viac nahor, aby mali oči menej práce so zaostrovaním v nižšej úrovni. Systém sa dodáva s bezdrôtovou kompatibilitou s Apple CarPlay a Android Auto, ďakujeme, už žiadne káblové chuchvalce.



„Každý nový Civic prichádza s veľmi vysokými očakávaniami a pri tomto modeli najnovšej generácie sme sa zamerali na to, aby obohatil pocity, emócie a každodenný život vodiča a pasažierov,


hovorí Tomoyuki Yamagami, vedúci veľkého projektu pre úplne nový Civic e:HEV. 


„Moderní spotrebitelia hľadajú emocionálny štýl, pútavú jazdnú dynamiku a výnimočnú využiteľnostť a my sme to splnili, keď sme nové technológie a vývojový étos uplatnili novým inovatívnym spôsobom. Úplne nový Civic, ktorý využíva našu špičkovú technológiu e:HEV a pokročilé bezpečnostné prvky, ponúka presvedčivú možnosť pre tých zákazníkov, ktorí chcú prijať novú éru elektrifikácie. Verím, že existujúci aj noví zákazníci budú touto najnovšou generáciou modelu Civic a vývojom, ktorým prešiel, prekvapení.“ 



Hnacia sústava e:HEV

72 článková lítium-iónová batéria. 2 elektromotory a jeden benzínový 2 liter pracujúci v Atkinsonovom cykle. Maximálny výkon 184 k (135 kW), krútiaci moment 315 Nm s nástojčivou okamžitosťou elektrickej reakcie, sa javí ako veľmi príjemná, dynamická a agilná voľba pre každodenné užívanie. Ako vodič nepotrebujete vedieť nič zásadnejšie! Možno kvôli pochváleniu sa v krčme iba to, že máte najnovší Civic, najmodernejší Civic, primárny pohon vášho auta zabezpečujú elektromotory, ktoré spolupracujú a hnacie ústrojenstvo si absolútne samostatne a maximálne efektívne prepína medzi režimami EV (elektrický), hybridným pohonom a motorom. Čo zostáva vám? Krútiť volantom, šlapať na pedále a mať radosť.


Samotné jazdné režimy, Eco, Sport, Normal a Individual, ktoré si už ako vodič dokážete prepínať sám a voliť si tak nastavenia auta podľa nálady. Cez nový režim Individual môžete ovládať nastavenie motora, prevodovky a zobrazenia displeja a celkovo sa potešiť z osobnej voľby pre odozvu vašeho auta. Milé, ale chýba mi tam nastavenia tuhosti riadenia. Je nás zopár takých, ktorí chceme športové nastavenia motora i prevodovky, ale na volante viac jemnosti, nie drevorubačské násilie na pretekárskom okruhu - toto prianie patrí skôr modelu Type R.




Iste vás poteší, že aj zásluhou pevnej prevodovky (dobre priskrutkovanej - joke 2), navrhnutej tak, aby minimalizovala mechanické trenie sa hodnoty emisií CO2 podarili zraziť pod 110 g/km. Pozornosť bola venovaná aj manažmentu hluku, aby sa počas časzakrivujúcej akcelerácie dosiahol hladký a lineárny pocit.


Jeseň 2022! Čas kedy sa nový Civic objaví aj na našich salónoch u predajcov Honda. Tí vám samozrejme radi predstavia všetky vymoženosti, techniku, funkcie a dajú odpovede na všetky otázky. A naplánujú skúšobnú jazdu, na základe ktorej si spravíte ten najlepší obraz, či sa nový Civic stane ďalším členom modernej rodiny. Dovtedy? Internet, obrázky, vlhčené servítky alebo si prečítate zopár článkov od nás, ktorí tieto autá testujeme. Majte príjemne nabitý deň priatelia!



Autor: Marek Varga, Zdroj: Honda, Foto: Honda