INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Novinky / Opel Astra Sports Tourer

Opel Astra Sports Tourer

Vzal by som i tú pani na fotke, vyzerá, že vie baliť. A Opel zas vie, že dať na zábery modrú by sa mohlo javiť ako tématické. Zima klope na dvere, modrá je prejav studenej a v kombinácii s čiernou - na pohľad veľmi pekné. Pokiaľ zostanem pri zadku auta (fotku, na ktorej by bola odzadu pani, Opel nedoplnil), javí sa mi architektúra a grafika svetiel ako veľmi moderná. Presun rýchlosťou blesku k prednej časti napovie, že s bleskami sa tu pracovalo možno až priveľa a napriek avizovanej čistej a odvážnej línii na mňa orámovaná maska pôsobí ako nedokončený úsmev Bumblebeeho s čarodejníckou jazvou na nose. Profil je zaujímavý vďaka, na kombi, malému zadnému previsu a s týmto rázvorom a najsilnejšou hybridnou motorizáciou (225 k) sa veľmi teším na ÁNO/NIE.


Pure panel tvorí charakteristiku vnútra, podobne ako slovenské ministerstvo a pokým Opel už vnútri čisto má, ministerstvo sa ešte snaží. Astra už pracuje s intuíciou a jej digitálne rozhranie sa snáď ovláda už úplne samo. Pre zástancov doby ľadovej, zostalo pár mechanických tlačítok klimatizácie, takže cencúle si navolíte ručne. Batoh na zadku spracúva cez 1600 litrov priestoru pri spálňovej zostave, pokiaľ zo sebou veziete baterky (hybridná verzia), trochu sa s partnerom na rockfeste potisnete, ale stále zostáva cez 1500 litrov na simulovaný rondat. Pašeráci ocenia múdru podlahu Intelli-Space, ktorá sa jednou rukou, a tá netlieska, dá nastaviť do vyššej, nižšej alebo 45 stupňovej polohy. 




Keď som si prvý krát prečítal o svetlách, napadlo mi, že Opel bude prisvecovať Diggymu v jeho adventúre od slovenskej Pixel Federation, ale nakoniec to bude iba na cestu s pixelovými svetlometmi Intelli-Lux LED, ktoré by mali byť prvé v segmente a objaviteľ vo mne si okamžite predstavil nočnú jazdu Karpatmi s pozorovaním dravých sŕn na cestách. Popri tomto safari sa predné sedadlá s certifikátom AGR (nem. Aktion Gesunder Rücken), inak vlastná Opel kampaň za zdravý chrbát, postarajú o vašu skoliózu a ischias.


Opel Astra Sports Tourer - mám rád dizajnové kombíky, pretože potešia viackrát. Vďaka tomu ako vyzerajú i tomu ako vedia poslúžiť. A to mi dnes príde takmer lepšie ako kupovať “kompromisné” ostré hatchbaky so šiltovkou nakrivo v povinnej výbave. Dôraz na “takmer” je zámerný! Kombíky by mohli byť všeobecne ostrejšie, tie mi zmysel dávajú ale i 225 koní s pomocou elektriny, oplácke jazdecké skills a nový dizajn by mohli fungovať.


Autor: Marek Varga, Foto: Opel