INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Novinky / Príprava na Dakar je drina, ktorá zapriahne vaše telo i myseľ

Príprava na Dakar je drina, ktorá zapriahne vaše telo i myseľ

Rally Dakar patrí medzi najznámejšie a najťažšie súťaže, ktoré sú náročné nie len na zdravie a kondíciu pretekárov, ale aj na prípravu pred súťažou. Čo všetko je potrebné absolvovať ešte pred odjazdom a čo si rozhodne nesmie pretekár zabudnúť pribaliť?

Fyzická a psychická príprava
Rely Dakar je náročná súťaž, na ktorej zvládnutie je potrebná pevná výdrž, ale aj dobrý zdravotný stav. Preto je potrebné, aby pretekár pracoval na svojej kondícii počas celého roka.

Technické vybavenie a dôležité autodiely
Okrem základných nutností potrebuje pretekár so sebou mechanika a rôzne technické vybavenie ak by nastala na jeho stroji porucha. Preto sú súčasťou vybavenia rôzne skrutky, náhradné pneumatiky, dôležité autodiely, vzduchové i olejové filtre. Ďalej sú v zásobe potrebné rôzne káble, svetlá, náhradné diely na prilby a v podstate všetko, na čo si len viete spomenúť.

Kvalitné oblečenie a obuv
V závislosti od toho, či pretekáte na motorke alebo v aute, je potrebné si niesť aj dostatočne kvalitné oblečenie. Ak ste pretekár na motorke, je vhodné si pribaliť niekoľko kusov oblečenia a topánok navyše, pretože prašnosť a náročnosť terénu môže vaše oblečenie úplne odrovnať. Určite by vám nemala chýbať ani kvalitná prilba HJC, v ktorej bude najdôležitejšia časť vášho tela v maximálnom bezpečí.

Potravinové zásoby
Rovnako ako vozidlám dodávajú silu, energiu a pokyny na chod špeciálne riadiace jednotky motora, aj telu musíte dodať energiu v podobe správnej stravy. Okrem toho, že pretekár musí byť v dobre fyzickej i psychickej kondícii, je potrebné aby si so sebou pribalil aj niekoľko životu potrebných vecí. Jedlo, tekutiny a hygienické pomôcky sú základom, ktorý snáď nie je potrebné ani spomínať.



Vonkajšie stany
Pokiaľ nevlastníte karavan, musíte si na závodoch vystačiť s bývaním v stane. takisto nie je dobré zabudnúť na rezervné a veľké servisné stany.

Lieky
Veľmi dôležitým faktorom sú lieky a to najmä tie, ktoré tlmia bolesť. Okrem toho nemôžete vycestovať bez opaľovacieho krému a repelentov proti hmyzu. Po etapách je vhodné užívať vitamíny a regeneračné tablety proti kŕčom a únave.

Sponzori
Nakoľko Rely Dakar nie je lacná záležitosť, máloktorý pretekár dokáže sumu za štartovné, mechanika, či servisné vozidlo zaplatiť zo svojho vrecka. Takisto nie je potrebné zabúdať ani na letenky, prepravu vozidla, hotely, či naftu.

Na Rely Dakar sa objavuje čím ďalej, tým viac Slovákov a Čechov, ktorí vám isto potvrdia, že celková príprava na závody je nesmierne náročná a môže pokojne trvať celý rok. Pustili by ste sa do toho?


Zdroj: Futurino