INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Novinky / S rozmerom pneumatík radšej neexperimentujte!

S rozmerom pneumatík radšej neexperimentujte!

S rozmerom pneumatík pri výbere radšej neexperimentujte. Čo sledovať?
Výber správnej pneumatiky pre vaše vozidlo nie je len o estetike, ale predovšetkým o vašej bezpečnosti. Ignorovanie technických špecifikácií, môže mať vážne následky, vrátane problémov so zákonom a poisťovňou. Ako vybrať tie najlepšie pneumatiky?

S rozmerom pneumatiky radšej neexperimentujte, mohlo by sa vám to vypomstiť!
Pri voľbe veľkosti by ste mali vychádzať z údajov v technickom preukaze vozidla. Nemôžete teda kúpiť akékoľvek pneumatiky, čo sa vám zapáči, ale iba také, ktoré zodpovedajú špecifikáciam vášho auta. Pokiaľ ho obujete do iných pneumatík, než ktoré sú odporúčané v techničáku a došlo by napr. k nehode, budete mať problémy s poisťovňou aj so zákonom. V rámci bodového systému vám hrozí pripísanie 5 bodov a zákaz riadenia až na 12 mesiacov. Pneumatiky nie sú ako tradičné autodoplnky, preto si dajte pozor, aby ste mali všetko v poriadku.

Pri výbere pneumatík nejde len o technické parametre
Na trhu pôsobí celý rad výrobcov, o to komplikovanejšie je sa v ponuke orientovať. Pri výbere vám okrem technických parametrov pomôže aj preštudovanie nezávislých testov alebo recenzie ostatných užívateľov. Aj niektoré relatívne lacné pneumatiky môžu byť skvelé a dobre vám poslúžia.

Prehľadný popis pneumatiky
Čísla a písmená na pneumatike vám povedia množstvo užitočných informácií, ktoré sú pre váš výber naozaj dôležité. Pozrime sa na príklad pneumatiky s označením: 195/65 R15 91 T zimná. Čo z týchto údajov vyčítate?

Čísla a písmená na pneumatike označujú:
  • šírku pneumatiky (napr. 195 mm)
  • bočný profil (napr. 65, označuje výšku profilu v % zo šírky)
  • konštrukciu pneumatiky (napr. radiálna)
  • priemer ráfika v palcoch (napr. 15)
  • index nosnosti (napr. 91)
  • rýchlostný index (napr. T)
  • typ pneumatiky (napr. zimné)

Zdajú sa vám pneumatiky príliš hlučné? Čo s tým?
Jedným z parametrov, ktorý pri výbere zohľadnite, je hlučnosť. Udáva sa v dB. Nízka úroveň hluku sa značí 67-71 dB. Pre ľahšiu orientáciu uvádza štítok písmeno A (tiché), B (stredne hlučné), prípadne C (hlučné). Hluk, ktorý pneumatiky vydávajú pri jazde, sa ľahko prenáša do kabíny vozidla. Výsledkom je potom nepríjemné hučanie po celú dobu jazdy. Čím tichšie pneumatiky zaobstaráte, tým lepšie pre vás. Všeobecnejšie bývajú zimné pneumatiky o niečo hlučnejšie ako letné. Pokiaľ jazdíte s tichšími pneumatikami a hluk sa objaví z ničoho nič, najskôr to signalizuje závadu a bude lepšie vydať sa autom rovno do servisu.

zdroj: futurino