INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Novinky / Skrutkový kompresor ako základná výbava autoservisov

Skrutkový kompresor ako základná výbava autoservisov

Bezpečnosť v autoservise je podstatná pre jeho každodennú činnosť. Nie je možné rozlišovať ich na lepšie a horšie, ale skôr podľa vybavenia dielne. Základom by mala byť dvíhacia a kompresorová technika. Dnes sa venujeme jednému z najvšestrannejších zariadení vôbec a sú to kompresory a spomedzi nich vyhľadáme skrutkové kompresory!


Prečo práve skrutkové kompresory pre autoservis?

Kompresory všeobecne poznáme v rôznych veľkostiach a modeloch spolu s doplnkovým vybavením. Aj v prostredí autoservisov nájdu uplatnenie menšie kompresory pre fúkacie alebo nafukovacie kolesá, ale v praxi a z dlhodobého hľadiska, vyhľadávame efektívnejšie modely.

Tým prvým sú skrutkové kompresory. Treba však poriadne zvážiť, čomu konkrétne sa vo svojom autoservise budeme venovať. Skrutkové modely negatívne reagujú na frekventované zapínanie a vypínanie, preto by malo ísť o časovo náročnejšie a neprerušované úkony. Väčšina servisných úkonom tomu aj zodpovedá.

Servisné skrutkové kompresory sú však náročné na zručnú prácu a na flexibilnú starostlivosť o ich chod. Patria k tomu aj pravidelné technické kontroly, keďže vykonávajú veľmi špecifický pohyb.


Čo je príznačné pre skrutkové kompresory?

Vyznačujú sa rotáciou proti sebe otáčajúcich sa skrutkových častí. Ide však o pozvoľný, nie o rýchly alebo nárazový pohyb a preto je riziko predčasného opotrebovania alebo nárazov minimálne. Hlavné stláčanie vzduchu prebieha pri postupne menšom objeme komôr medzi skrutkami rotorov. 

Pri skrutkových kompresoroch predpokladáme nižšiu výstupnú teplotu stláčaného vzduchu a po celú prevádzku vyššie úspory na elektrickej energii. Sú odolnejšie, zvládnu aj skutočne náročné podmienky pri práci, na čo by mal okamžte reagovať každý užívateľ servisu. 


Zdroj: Futurino