INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Auto testy / BMW M340i x-Drive - Šťastný Nový Rock

BMW M340i x-Drive - Šťastný Nový Rock

Už som si istý! V mojom ÁNO/NIE teste som napísal otázku, kto by si kupoval toto auto ako hobbycar, pokiaľ existuje M3? Chcelo to pár dní na utrasenie zažitkov aj vstrebanie vianočného gastronomického šialenstva, ale dnes už viem, kto a prečo by si mal kupovať M340i, pokojne a podľa mňa i vhodnejšie, vo verzii s pohonom oboch náprav x-Drive.


BMW M340i by si mali kupovať:

 

  • Tí, ktorí počuvajú šťastný nový rock, teda štýl hudby, definovaný ako multipop melodic-chill soft rock so zdôraznením, že jeho interpretácia je možná výhradne cez digitálne aplikácie typu spotify a pod. A to preto, že toto auto je nositeľom uhladenej sily, ktorá síce nikomu nerozbije o hlavu gitaru, nemá na prirodzení piercing ani potetovaný chrbát, ale ľahko, dynamicky a veľmi sofistikovane dokáže zahrať také tóny, ktoré zaujmú každú volant ľúbiacu bytosť.

  

  • Pragmatici, ktorí majú prachy, ale nie odvahu na M3, chcú silný motor, imidž športového sedanu, ale i každodennú použiteľnosť za adekvátnu prémiovú cenu. A neberte to v zlom, nemať odvahu na M3 nie je hanba, skôr praktické uvažovanie. Za rozdiel v cene si takýto druh vodiča zvolí radšej druhé auto pre partnera alebo fontánu na záhradu.

 

  • Motoristickí novinári, ktorí sú často v teréne a presúvajú sa rýchlo, aby stíhali termíny fotení, natáčaní a uzávierok a majú skill uriadiť a využiť potenciál tohto auta i v dennej rutine. Ľudia, ktorí vedia popísať i potvrdiť schopnosti stroja a vzhľadom na 100-ky áut ktoré striedajú, nepotrebujú denne riadiť krikľavozelený kikirík s “miliónom” koní - ten v podobe napr. M3 CS majú doma za plotom a tešia sa z neho v skorých ranných hodinách niekde v serpentínach alebo zákrutách pretekárskeho okruhu.

 

  • Profesionáni športovci, ktorým sa hodí k povolaniu i spôsobu života. Zdravé, pevné, každodenné, pravidelné, spoľahlivé a výkonné. Disciplinované, konzistentné s potrebou kvalitného paliva a servisu. Vytrvalé, trpezlivé, schopné ekonomicky oddychovať (spotreba), akceptujúce pripomienky trénerov. Na ceste balisticky rýchle, rovnako nenápadné a drvivé pri pokuse cestných pirátov ho jazdecky olúpiť. 

  • Baleťáci, pretože je pohybovo precízne, vznešené, jazdí ľahko a jeho 3 litrový 6 valec s 374 k a 500 Nm je dostatočne hot! Okrem toho dobre vyzerá v zrkadle a tanečné úkroky bokom zvrtne na povel. Diétu síce nedrží, ale v pohode struhne “aj d piňo” aj na rušnej križovatke, ale pozor, v tomto prípade môže byť divácky nepochopené. Lepšie si na uzavretej trati vyskúšať zrýchlenie 0-100 za 4,4 s alebo maximálku 250 km/h.

 



Zhrnutie


BMW M340i je súborom technickej vyspelosti, vyváženej jazdeckej diplomacie a možno i voľbou ekonomickej optimalizácie. Je autom, ktoré neprovokuje, ale vie. Vozidlom, ktoré sa vie páčiť aj vnútorne a to tým, že vám jednoducho, počas riadenia za každodennými povinnosťami, tvorí radosť a dobrý pocit. A zmes týchto stavov zase spôsobí, že jazdíme uvoľnenejšie, pozornejšie a bezpečnejšie!


Teda, oči na stopky, volant do oboch rúk a … Šťastný Nový Rock!



Autor: Marek Varga