INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Auto testy / Renault Arkana E Tech Full Hybrid - Na oko!

Renault Arkana E Tech Full Hybrid - Na oko!

Arkana E Tech Engineered Full Hybrid 145 je to isté ako toto. Rovnaká značka, farba, rovnaký druh. Rovnaké sú dokonca i charakterové črty aj denné spôsoby. Ale jeden zásadný rozdiel, ktorý Arkanu presúva na úplne inú dráhu vnímania existuje. Ten rozdiel je v rode! 


Meno je iné, pochopiteľne. Arkana nie je Captur a nie je ani Koleosom. Arkana sa chce silno zaradiť do automobilového novotvaru, ktorý mal tú drzosť a začal sa nazývať SUV Coupé. Síce to potláča akúkoľvek logiku a historickú pravdu, ale dnes má v rukách moc marketing, takže je dovolené všetko, čo nie je zákazané.


Keď som pred 2 mesiacmi testoval Captur v identickej motorizácii a výbave, šlo o bežné stredné SUV alebo crossover, jednoducho pekné, dostupné a praktické auto pre malú rodinu alebo štartujúci pár. Arkana posúva hodnoty vnímania auta niekam inam a okrem toho, že je viac diskutabilná, v rámci dennej užívateľskej rutiny je i menej praktická.


Všetko o dizajne, doplnkoch, farebných kombináciach verzie Engineered nájdete v článku o rode Captur. Kliknite sem alebo sem, prípadne sem. O Arkane s jej veterne znejúcim menom, je dobré sa baviť napríklad pri pive s priateľmi, v rámci fajčiarskej prestávky s kolegami alebo na toalete počas …, swipe-ovať fotky jej atleticky vyzerajúcej karosérie. Na všetkých spomenutých miestach padá jedna spoločná otázka. Kto si toto kupuje?




  1. Ten, ktorého vnímanie krásy je veľmi subjektívne - toto právo nesmie byť nijak potláčané. Takže človek, ktorému sa Arkana jednucho iba páči.


  1. Ten v balíku, ktorý šiel okolo a náhle mal nutkavú potrebu nepokračovať pešo a chcel si kúpiť auto. Akékoľvek, hlavne, že to je ihneď. A náhoda, v šourúme stojí ešte nezadaná Arkana s ceduľkou ihneď k odberu.


  1. Submisívny, pod veľkou papučou stresovaný muž z odvetvia IT, ktorému to niekto typu manželka, jednoducho prikázal, pretože jej sa to páči a chce vyzerať modernejšie ako Kveta, ktorej (odhodlanejší) muž kúpil Captur.


  1. Solitér z oblasti starostlivosti o vlasy, ktorému znak Renault pripomína jeho ozajstné životné nastavenie a miluje tie dizajnové vlny na karosérii.


  1. A aj snaživá žena zo stredného manažmentu, ktorá si v rámci svoje vnútornej emancipácie potvrdzuje, že vie riadiť i auto s typicky mužským prívlastkom Coupé.



Všetci ostatní, ktorí vyberajú auto poda toho, že je to Renault, stredne veľký crossover,  tešia sa z najvyššej výbavy a požadujú moderné ekologicky pôsobiace technológie E-Tech Full Hybrid Engineered, zvolia Captur. 


Rod Arkana je jednoznačne invenčný, čo sa týka vonkajšieho zjavu. Všetko ostatné nájdeš aj v iných modeloch značky. Pekne nadizajnovaný interiér, farby, materiály, rovnako panikáriace predné parkovacie senzory, ktoré sa báli aj nízkej trávy alebo jazdný režim Sport, ktorý okrem iného zafarbenie digitálnych budíkov, nemá žiaden iný význam. Spoznáš aj menej praktický priestor v kufri a menej miesta na hlavy pre vysokých cestujúcich vzadu - deti to riešiť nebudú. 


Na druhú stranu, počas sŕkania sójového latté sa s kolegom z barbershopu pokocháš na dynamickej linke karosérie a peknej kombinácii sivej metalízy Cassiopée a zlatých prvkov. Prečo nie, veď je to celé dobré, … na oko!



Autor: Marek Varga