INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Auto/Moto / Pohľad z Venuše / Šaman vs lekár

Šaman vs lekár

Šaman vs. lekár môže dnes, po žensky, znamenať, napríklad aj HR-V 1.5 VTEC TURBO vo výbave Sport vs. Seat Ateca 1.5 TSI Xcellence. V našom boji o pacienta, lebo my všetci sme pacienti, súperí šaman, prezlečený za športovú Hondu HR-V a pán doktor v bielom plášti – Seat Ateca. 


Nazvať Hondu HR-V Sport šamanom na prvé počutie môže znieť ehm... zvláštne? Prečo je neobyčajne obyčajná Honda očami Amy nazvaná šamanom? Šaman, ktorý je vo filmoch väčšinou až strašidelne škaredý vodca, staršina, liečiteľ, čarodejník a pripisuje sa mu akási vyššia moc. Prečo toto prirovnanie šamana s Hondou HR-V Sport, ktorá nie je dokonalá, nie je najkrajšia, nie je najluxusnejšia, nie je dokonca ani napriek výbave Sport najrýchlejšia? Pretože dokáže čarovať a zároveň liečiť, jednoducho učarovať svojím tajným šamanským zaklínadlom.  

 

A nehľadajte v tom žiadnu logiku. valcový motor 1.5 VTEC Turbo so svojimi 182 koňmi (134 kW/5500 ot./min.) dieru vo svete motorizmu už nespraví. A možno ju nespraví aj vďaka CVT prevodovke, na ktorú sa názory dokonca aj hondafilov dosť rozchádzajú. Jedni ju zatracujú, druhí chvália. A výsledok? Treba sa s ňou naučiť spolu-pracovať. Áno, je o čosi hlučnejšia, a má aj iné menej ľúbivé vlastnosti, ale mne vôbec neprekážala. Iste, v ponuke je aj o 20 Nm (to značí 240 Nm pri 1700 -5500 ot. /min.) silnejšie HR-V Sport s manuálnou prevodovkou. Tak ako som si to už mohla vyskúšať a napísala aj v teste HR-V 1,5 bez Turba, pre moje biometrické parametre je HR-V úplne ideálna veľkosť auta. Áno, aj keď je to malý kompaktný mestský... crossover? Nooo, over the city ... ok, ale nie je 4x4. Šamanova staroba sa odzrkadľuje u HR-V vo forme infotainmentu. O intuitívnosti ovládania sa nedá  veľmi hovoriť. Oproti praktickému lekárovi, žiaľ nesleduje ani mŕtve uhly. O to viac je požadovaná pozornosť vodiča, čo pri pohľade na dnešné cesty začína absentovať.


   

 

Má špeciálny systém tlmičov Performance Damper, ktorý praktický lekár nemá. HR-V napriek vizuálnemu klamu, že je zhrbený starček, má dostatok vnútorného priestoru, a áno, aj Magic seats zostali. Jednoducho povedané, HR-V je šaman, ktorý má niečo v sebe, čo keď objavíte, je vám jedno, že vás chcú posielať k lekárovi a logicky by ste tam asi aj mali ísť, ale vy nepôjdete, lebo mu jednoducho veríte. Veríte svojmu Šamanovi. Problém je len v tom, že originál šaman lieči zadarmo, ten od Hondy nie. Za neho si musíte zaplatiť - a to 27.590 Eur.. aspoň tak je to na papieri.  

 

Lekár - šamanova konkurencia, ten sterilný pán v bielom... Možno je vyštudovaný doktor s titulom,  atestáciami a skúsenosťami, to mu nechcem brať, ale pre mňa až moc praktický. Logika ide u žien bokom, veď to viete, ale skúsim sa prekonať a vysvetliť to nevysvetliteľné. 



 

Mať dobrého lekára je nevyhnutnosť. Presne tak, ako mať spoľahlivé, komfortné auto (nielen) pre rodinu. V dnešnej worldwideweb dobe a neskromne po slovensky napísané „musíš mať“. A bez akejkoľvek pochybnosti, s istotou napíšem, že SEAT Ateca 1.5 TSI so 7 - DSG prevodovkou také must have rodinné auto je. Hoc na papieri vedie nevyrovnaný súboj so svojimi 150 koňmi (110 kW ) oproti o 32 koní silnejšiemu šamanovi, je to len na papieri.... ten zvládne čokoľvek. 


Tá Ateca nepochybne niečo vie, pretože silový rozdiel je nebadateľný. Na oko vyzerá byť lekár vyrastenejší, ale je to len očný klam. Jeho ovládanie infotainmentu je prehľadnejšie, jednoduchšie, logickejšie ako u Šamana, proste praktik. Dokonca aj jeho sedadlá majú skvelé vedenie, ale nenapíšem, že boli lepšie ako tie šamanove. Je to vec biometrie a obrovského množstva subjektivity. V zákrutách sa drží pevne na zemi. Svoj batožinový priestor naloží takým množstvom liečiv, že by to vystačilo na pojazdnú lekáreň. Dokonca aj ponuka voliteľných asistentov je širšia. Takže logicky, lekár je lekár, lekár je PÁN doktor. 




Lekár je vyštudovaný odborník, ktorý za poplatok od 26.910 Eur vyrába spokojných pacientov, teda zákazníkov. Niet mu veľmi čo vytknúť, ak vôbec... Ibaže by toto: napriek tomu, že lekár prezlečený za Atecu je žiadaný artikel, z môjho subjektívneho pohľadu z Venuše mu niečo chýba. Chýba mu status nonšalantného samca, okolo ktorého sa zbiehajú všetky samičky z okolia. Inak NIČ

 


Autor za Venušu: Amy Zaťková, Foto: Pavol Gemeiner