INEOS GrenadierFL5Alfa samicas Dominikou
Úvod / Novinky / Volkswagen T-Roc 2022 - Dobre?

Volkswagen T-Roc 2022 - Dobre?

T-Roc! T-Roc R! T-Roc kabriolet! A viac ako milión potenciálnych kamarátov, ktorí od roku 2017 riadia rovnaké auto! Pýtam sa, to je dobre?


Milión a viac - pokiaľ raz niekto predá milión niečoho, vnímam to ako podnikateľský úspech a rovnako ako správne zvolený variant ponúkaného produktu. Volkswagen však nemá len model T-Roc a jeho portfólio je podstatne tučnejšie. Napriek tomu vyrobili niečo, čo chcelo milión+ zákazníkov. A dnes je tu ďalší generačný variant auta, ktoré sa nebojí mesta, lúky, diaľnice, výjazdu na chatu, či k moru a možno ani pretekárskej dráhy, pokiaľ si vsuniete ruku do vačku aspoň po lakeť a zvolíte verziu R. Teda? DOBRE!


V roku 2021 bol T-Roc 6. najpredávanejší model v Európe celkovo, zároveň najpredávanejšie kompaktné SUV. Bol i 2. najpredávanejším modelom značky a označený i za štýlové SUV s možnosťou pohonu všetkých kolies. Toľko naj je zrejme, … DOBRE!


Postavený na platforme MQB A, spoločne s modelmi Golf a Tiguan i dnes ponúka benzínové a dieslové motorizácie. Nie je ich zrovna málo, takže pre lepší prehľad a jedinečný opis, si dovolím poradiť osloviť priamo predajcov - iste sa po kovidovom období potešia opätovnej socializácii. Spomeniem však výkon, ktorý hraničí spodnou 110 kou a vrchnou 300 kou, ktorá mimochodom v minulej verzii vrnela pod kapotou najsledovanejšieho auta v sérii ÁNO/NIE na kopci. Zatiaľ stále DOBRE!




Volkswagen dnes výrazne modernizoval a zušľachtil interiér, použil nové, kvalitnejšie materiály, príjemné na dotyk - napr. mäkčené plasty sa dajú nahmatať i na palubnej doske a dverách. Spojenie “bohatá sériová výbava” bola v pokladoch zvýraznená boldom, ale po zhliadnutí jej zoznamu som ochotný pripustiť, že výraz bohatá je na mieste. Základom u nás je výbava Life, v ktorej kompletné LED svietenie vpredu i vzadu, automatické diaľkové, adaptívny tempomat Park, Front i Line Assist a mnohé ďalšie, považujem za dnes veľmi slušný užívateľský i bezpečnostný štandard. Hovieť na sedadlách sa teda dá i v základe - DOBRE!


Výbava R-Line je zameraná na dizajn pre tých, ktorí sa radi páčia, respektíve si cielene vytvárajú vlastné vizuálne blaho, napr. pri každom príchode k autu. Nuž viete, niektorým z nás spraví deň i pohľad do garáže! Cenová úroveň R-Line je niekde okolo verzie Style, ktorej funkčnosť je síce na najvyššej priečke, ale mnohé superkultúrne prvky potešia aj rlajnistov. Čiže pre tých, ktorým lahodí dynamický, športový dizajn a neohrdnú ani zopár funkciami z najvyššej rady, je to … DOBRE!




Páči sa mi veta, “spája autoritu SUV s dynamikou hatchbacku”. Je to prisilné, T-Roc je relatívne malé auto, ale Napoleon tiež ledva dovidel na jedálenský stôl a ajhľa aký uznávaný bol (pre politickú korektnosť, netvrdím, že ho milovali všetci). T-Roc si jednoducho získava klientelu  práve z dôvodu, že opisovanej kombinácii ľudia uverili. Okrem toho ponúka varianty, ktoré okrem užitočnosti aj zabavia. Verzia R vám svojím výkonom pokojne zaryje sedačky do chrbta a kabriolet víta spoločnosť veselých groupies. Za mňa, dosť DOBRE!



Historicky sa na Slovensku upiekli koláče, ktoré vravia, že 150 koní vôbec nie je zanedbateľných a že benzínový objem 1,5 litra je the most popular. To všetko si väčšina balí do bieleho šatu a štvrtina z nich volí ligotavé verzie. Osobne neholdujem čiernobielym trendom a rád vnímam invencie a vizuálnu inakosť a aj preto by som si v rámci osvety národa dovolil požiadať predajcov, aby ponúkali viac farebnej sviežosti, nech nám to na cestách trochu rozkvitne! Inak DOBRE!





Na záver trochu praktických postrehov z aktuálne prebiehajúceho testu 1,5 TSI DSG. Výfuk má dobrý zvuk. Auto dobre vyzerá počas odjazdu, keď vyprevádzaš ženu s deťmi na víkendový pobyt - to ticho, ktoré nasleduje po príjemnom vizuálnom zážitku, je oslobodzujúce! 445 l kufor pojme všetky zbytočnosti, ktoré deti považujú za nezameniteľné. LED svetlá IQ.Light silne odporúčam - vidieť treba DOBRE! R-line verzia je opticky výrazne odlišná od klasického variantu. A biely lak s 18” módnymi diskami je fajn, ale volil by som výraznejšiu farbu. Celkovo? DOBRE!



Autor: Marek Varga, Foto: Volkswagen